[Model baru] Yamaha akan melancarkan Super Sport “YZF-R1M” dan “YZF-R1” pada 20 Ogos.

Motorcycle & Industry

Model utama untuk prestasi penaklukan litar

Yamaha Motor akan melancarkan supersport “YZF-R1M” dan “YZF-R1” yang dikuasakan oleh enjin 4-lejang, DOHC, 4-silinder, 4-injap, 997cm3 yang disejukkan cecair, dengancross-plane crankshaft pada 20 Ogos.

 

YZF-R1 adalah model unggul barisan motorsikal supersport pada syarikat, yang telah menjadi pendorong di pasaran supersport sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 1998, dan dikembangkan dengan tujuan untuk mencapai prestasi penaklukan litar yang terbaik menggunakan Teknologi Yamaha Motor.

Ciri-ciri utama adalah

1) EnjinCross-plane dengan prestasi trek yang lebih baik

2) YCC-T (pendikit terkawal secara elektronik) yang menggabungkan APSG (accelerator position sensor grip)

3) Suspensi depan dan belakang diatur untuk memberikan “rasa sentuhan” pada jalanraya.

4) Sistem kawalan elektronik dengan penambahan EBM (Engine Brake Management) dan BC (Brake Control), semuanya telah diteliti semula.

5) Cowling yang baru direka bentuk dengan ciri aerodinamik yang dipertingkatkan

6) Lampu depan berkembar LED dan lampu kedudukan baru yang menegaskan reka bentuk “R” generasi akan datang

dan lain-lain.

 

Model high-end mewah, YZF-R1M, mempunyai suspensi yang dikendalikan secara elektronik oleh Öhlins, tangki aluminium dan arms belakang, serta pelindung karbon ringan yang baru.

 

YZF-R1M ABS

Blueish White Metallic 2 (Karbon)

 

YZF-R1 ABS

Deep Purple Irish Blue Metallic C (Biru)

 

 

Black Metallic X (Hitam)
 

 

 

 

 

Ciri-ciri utama

EnjinCross-plane dengan prestasi trek yang lebih baik

I) Sistem pembakaran untuk meningkatkan“linearity and torque”

 

Enjin, yang menghasilkan output maksimum 200 PS, memenuhi peraturan alam sekitar, dan merupakancross-plane “Tujuannya adalah untuk meningkatkan “linearity and torque feeling”. Kepala silinder dan aliran pepenjuru yang baru direka bentuk untuk membawa injap pendikit dan pembakaran ruang lebih dekat bersama. penyuntik untuk suntikan. Ini mengoptimumkan kelajuan pembakaran dalam kadar rpm rendah hingga sederhana, dan pendikit telah dibuka dari awal. Linear enjin telah diperbaiki dan ciri-ciri enjin dengan penuh rasa tork.

Di samping itu, injektor sekunder disuntik pada RPM tinggi untuk pembakaran yang lebih baik.

 

II)Finger rocker arm yang boleh diharap dan dipercayai

Sistem injap jenisFinger rocker arm diterima pakai. Bentuk arm telah direka semula semula untuk memperbaiki tingkah laku injap pada RPM tinggi. Ini juga meningkatkan bar untuk RPM yang lebih tinggi dalam litar perlumbaan.

 

III) Sistem pelinciran yang menyumbang untuk mengurangkan kehilangan kuasa kuda (horsepower)

 

Untuk mengelakkan penurunan tekanan minyak pada RPM tinggi dan mengurangkan kehilangan kuasa kuda akibat pergerakan minyak, setiap Minyak dibekalkan ke hujung batang penghubung yang besar menggunakan“center oiling method”. Bekalan minyak ke batang penghubung,crank journal, dan penyejuk piston dioptimumkan untuk mengurangkan kehilangan kuasa Kuda yang tinggi kerana pergolakan minyak dicrankcase dikurangkan pada julat rpm.

 

YCC-T (pendikit terkawal secara elektronik) menggabungkan APSG (accelerator position sensor grip)

 

Elektronik YCC-T mengawal pemacu injap pendikit dan menghantar operasi pemecut melalui kabel pendikit. APSG adalah bukan sejenis pemancar mekanikal. APSG juga bukan dari jenis mekanikal, tetapi jenis jenis elektronik.

 

Suspensi depan dan belakang direka bentuk untuk memberikan “rasa sentuhan” yang mudah dihantar

 

Pengaturan suspensi depan dan belakang telah dioptimumkan agar sesuai dengan ciri-ciri enjin. Suspensi depan memberikan rasa hubungan dekat dengan tanah kepada penunggang, yang membantu menyampaikan perasaan cengkaman permukaan jalan kepada penunggang. Ini menyumbang kepada pengendalian langsung yang mudah serta rasa ringan.

 

Yamaha YZF-R1M dilengkapi dengan ERS (Electronic Stability Control System), yang memberikan kawalan bersepadu pada suspensi depan dan belakang. Suspensi Perlumbaan Elektronik), serta suspensi silinder gas pada hadapan yang dipasang. Tekanan oleh gas menekan peronggaan (cavitation) dan menyumbang kepada kestabilan pada daya redaman.

 

Sistem kawalan elektronik dengan penambahan EBM (Engine Brake Management) dan BC (Brake Control)

Keseluruhan sistem kawalan elektronik pada model sebelumnya telah diubahsuai untuk memenuhi pilihan penunggang dan dalam keadaan menunggang. EBM (Engine Brake Management) dan BC (Brake Control) adalah untuk menyokong pemanduan. Dua sistem kawalan tambahan ditambahkan ke dalam sistem. Sistem kawalan individu bekerjasama antara satu sama lain untuk membantu proses menunggang dan membantu motorsikal untuk mencapai potensinya dengan lebih berkesan. Selain itu, paparan skrin meter TFT LCD 4.2 inci telah diubah suai agar sesuai dengan sistem kawalan. Ini membolehkan penunggang menggunakan pilihan mereka, seperti memilih mod YRC (Yamaha Ride Control).

 

Cowling yang baru direka bentuk dengan ciri aerodinamik yang dipertingkatkan

Aerodinamik yang sangat baik dicapai melalui penggunaan bentuk cowl. Ciri aerodinamik ditingkatkan dengan mengawal aliran aliran udara motorsikal untuk memastikan penunggang di cowl dengan badan atasnya dalam keadaan terdedah.

Lampu depan berkembar LED dan lampu posisi baru yang menegaskan reka bentuk “R” generasi akan datang

Lampu depan berkembar LED yang ringan dan padat baru dengan low beam dan high beam bercirikan penyinaran telah dioptimumkan, dan penyinaran (kadar) telah diperbaiki, terutamanya pada low beam. Di samping itu, reka bentuk posisi lampu dengan lensa berdinding tebal telah meningkatkan kualiti penampilan dengan ketara, sehingga memungkinkan untuk mencapai kualiti pencahayaan tertinggi.

Copied title and URL