JOIN US!

Sign up for emails - We'd love to have you

Best portal to find Japanaese Motorcryle WOWEE

Daily update on the latest HOT news, reviews and trivias

Video of riding impression, Products impression you cant't find any where else

  • Please select your country.
  • Authentication with facebook fail.Please try again.
OR

Honda menyumbat VTEC untuk PCX selepas kehilangan imej paten sistem enjin baru dan ekzos baru

forza-250

Honda mengetuk VTEC untuk PCX selepas kehilangan imej paten sistem enjin baru dan ekzos baru di warungasep.net, akhbar indonisian.
Pertama sekali, kami ingin melihat bahawa imej sampul hanyalah ilustrasi sahaja. Dan mereka memberitahu bahawa mereka mendapati imej paten terbaru ESP 150 Honda engine yang digunakan dalam banyak model seperti PCX, ADV dan Klik. Ia adalah enjin yang termasuk sistem VTEC yang mempunyai 4 injap enjin, Camshaft dan sistem ekzos baru.

honda-pcx-vtec-76

desain-manifold-knalpot
Dari ilustrasi di atas, kita dapat melihat bahawa honda hanya mempunyai 2 injap tetapi terdapat 4 injap sekarang. Untuk ilustrasi ekzos, kita dapat melihat bahawa terdapat burung kepala AF dalam 2 mata pada paip ekzos dan paip akhir. Pada pendapat saya, ia mungkin meningkatkan ketepatan kadar pembakaran dan tidak perlu kerana kotak asal dari kilang tidak mempunyai penalaan auto yang sama dengan kotak perlumbaan.

honda-pcx-vtec-42

Satu lagi perkara penting ialah penyuntik baru Honda yang disuntik ke dalam enjin ini. Jika kita melihat bahagian nombor 69, penggerak injap ubah, mengawal injap pengambilan dan ekzos dalam kitaran enjin yang berlainan. Sistem ini adalah untuk membantu pecutan konsisten kereta di kedua-dua kawasan kelajuan rendah, sederhana dan berkelajuan tinggi Sistem injap pembolehubah Honda dipanggil VTEC seperti yang ramai orang biasa. Walau bagaimanapun, berdasarkan operasi operasi sistem injap pemboleh ubah baru Honda akan berbeza daripada yang asal. Model ini mungkin tidak akan datang tahun ini atau tahun depan dengan pasti. Kita perlu menunggu dua atau lebih tahun lagi.
Terima kasih atas gambar dan rujukan dari warungasep.net

Other Post